Pieczywo ekologiczne – co to takiego?

Pieczywo ekologiczne – co to takiego?

Pieczywem ekologicznym śmiało można nazwać, chleby i bułeczki, które kilkadziesiąt lat temu wypiekały nasze babcie. Były one robione ręcznie, na zakwasie, bez żadnych ulepszaczy smaku i wszechobecnej chemi, która obecnie występuje wszędzie. Ręczne wyrabianie ciasta na chleb było bardzo czasochłonne, jednak efekt po upieczeniu- pajda świeżego chleba posmarowana wiejskim masłem, tego nie da się zapomnieć.

Z czego powstaje pieczywo?

Większość z konsumentów myśli, że polski chleb, który codziennie kupują w piekarniach i supermarketach, wyrabiany jest jedynie z wody, mąki, soli oraz zaczynu, lub zakwasu drożdżowego. Przecież jest zawsze taki świeży, pulchny i ma zarumienioną skórkę. Niestety, to nie jest prawda. Rozmaite piekarnie, zwłaszcza te, produkujące pieczywo na masową skalę, obsługujące kilkanaście czy kilkadziesiąt sklepów, dodają do swoich wyrobów różne substancje, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia.

Jakie substancje niebezpieczne zawiera pieczywo z piekarni?

Jednym z nich jest kwas propionowy, stosowany w przemyśle spożywczym jako środek do konserwacji żywności. Dodawany jest do paczkowanego chleba i wyrobów ciastkarskich. Działanie kwasu propionowego może spowodować łzawienie, nieżyt nosa, kaszel, bóle w klatce piersiowej, nieżyt żołądka. Kolejnymi dodatkami używanymi w produkcji pieczywa są cytryniany potasu oraz kwas cytrynowy, które mogą wywoływać alergie pokarmowe i nasilają objawy astmy.

Gdzie można kupić ekologiczne pieczywo?

W związku ze zwiększającą się świadomością społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania powstaje coraz więcej piekarni ekologicznych. Niewielkie manufaktury chleba, wyrabiają go ręcznie z tradycyjnych wieloletnich przepisów naszych babć. Do swojej produkcji używają wyłącznie mąki ekologicznej i nie stosują żadnych polepszaczy smaku ani spulchniaczy. Zamiast popularnej przemysłowej soli, stosują naturalną sól morską i samodzielnie wytwarzają aromaty np. z ekologicznych ziół. Nierzadko wzbogacają pieczywo ziarnami zbóż, naturalnym miodem, czy pestkami dyń lub słonecznika. Ich produkty posiadają certyfikaty i zdobywają nagrody w konkursach dotyczących zdrowej żywności.

Pieczywo ekologiczne nabyć można na lokalnych eko bazarach oraz w sklepach stacjonarnych i internetowych, specjalizujących się w sprzedaży zdrowej i w pełni naturalnej żywności. Również można zamówić bezpośrednio z piekarni, które go wytwarzają, działają one na terenie całej Polski i w zależności od regionu, w którym mieszkamy wybrać tą odpowiednią.

Największą tajemnicą wypieku pieczywa ekologicznego jest umiejętność łączenia nowoczesnych trendów żywieniowych z tradycją.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com